
Μια προσπάθειά μας να μάθουμε να τρώμε σωστά ήταν να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό πρόγευμα για όλους μας στην τάξη μας. Έτσι λοιπόν με αφορμή τη συζήτησή μας για το ψωμί, τους υδατάνθρακες, το λάδι και τα λαχανικά που κάναμε, ετοιμάσαμε στο πρώτο διάλειμμα πρόγευμα με φρέσκο ψωμί, λάδι, ελιές παραγωγής μας και ντομάτα. Για περισσότερη γεύση προσθέσαμε σταγόνες λεμονιού.
Το επαναλάβαμε και άλλη φορά με νόστιμα ντοματίνια που μας προσέφερε ο παππούς της Παναγιώτας Ζαρκαδάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ. Τα ψωμάκια μας γίνανε ανάρπαστα, τα απολαύσαμε όλοι μας αλλά θελήσαμε να τα επαναλάβουμε και στο σπίτι μας.
Την περασμένη Πέμπτη φάγαμε στην τάξη μου ψωμί με
ελιές και ντομάτα. Αυτό το φαγητό είναι γνωστό από την Αρχαία Ελλάδα. Το
έτρωγαν ο Δαίδαλος και Ίκαρος.
Η
ντομάτα έχει μια πολύτιμη ουσία που λέγετε «λυκοπένιο» απόλυτα αντιοξειδωτικό.
Το λυκοπένιο είναι η φυτοχημική ουσία
που κάνει κόκκινες τις ντομάτες. Μικρές ποσότητες λυκοπενίου βρίσκονται στο
καρπούζι, στο πεπόνι και στο γκέιπφρουτ, αλλά όσον αφορά το διατροφικό
λυκοπένιο, οι ντομάτες αποτελούν την
μοναδική πλούσια επιλογή και ειδικότερα ο ντοματοχυμός και η τριμμένη ντομάτα. Το λυκοπένιο μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα μόνο αν το τρώτε
μαζί με κάποιο διαφορετικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο. Ακόμη παρέχει αποτελεσματική
προστασία κατά του καρκίνου.
Το ψωμί είναι ένα προϊόν από το συνδυασμό που σας προτείναμε. Αυτό έχει υδατάνθρακες,
πρωτεΐνες και πολλές βιταμίνες που μας κάνουν καλό για την υγεία αλλά με μέτρο. Μην τρώτε σκέτο ψωμί!
Συνδυάστε το με 5-6 ελιές και ντομάτα και γίνεται ένα θρεπτικό δεκατιανό που θα
σας δίνει ενεργεία για όλη την ημέρα.
Αντωνία-Ζωή Αποστόλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου